A hagyma

Hagyma; kép forrása: topreceptek.blogspot.com

„A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika”.

(Paracelsus)

Gondolom, te is ismered és használod a hagyma több fajtáját is. A vöröshagyma a magyar konyha elhagyhatatlan fűszere, ugyanakkor egy fontos gyógynövény.

Vadon is előfordul.

Történeti emlékek szerint Indiában már 2000 év óta gyógynövényként használták: a szívbetegségek, reumatikus fájdalmak gyógyítására.

Hazánk nevével nemzetközi viszonylatban is összefonódik a hagyma; Makó nevét bár nem mindenhol tudják kimondani, de ismerik és hazánkhoz valamint a hagymatermesztéshez kapcsolják.

Nem véletlenül. Már a XIX. század közepén jelentős hagymatenyészet folyt a községben és exportja is nagy mértékben folyt.

A hagymában nagyon sok értékes ásványi anyag és vitamin (kalcium, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, vas, réz, cink mellett megtalálható benne a B1, B2. B3, B5, B6 , C vitamin valamint folsav és biotin) található.

Napi szinten ajánlott fogyasztani, felhasználása azonban körültekintést igényel: ha nem vagy óvatos, akár mérgező is lehet! Kérlek, figyelj oda!

Íze és illata jellegzetes: csípős. Ezt a benne lévő kéntartalmú allil-szulfidnak köszönheti. Ez a hatóanyag erőteljesen baktériumölő hatású; meghűléses időben éppen emiatt jól használható fertőzések megelőzésére.

Rendkívül sokoldalú betegségmegelőző tulajdonsága van:

  • fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől
  • segít megelőzni
    • szívinfarktus
    • agyvérzés és
    • csontritkulás kialakulását
  • használható
    • bélféregűzésre
    • vizelethajtásra
    • étvágygerjesztésre
    • vércukorszint csökkentésre
    • köhögés csillapításra
    • epehajtásra
    • magas vérnyomás és
    • érelmeszesedés ellen
  • antioxidáns hatású, rákmegelőző
    • A Cornell egyetem (New York állam) élelmiszer vegyészei megállapították, hogy minél csípősebb a hagyma, annál magasabb fokú az antioxidatív és rákellenes hatása
  • a nyers hagyma hatóanyagai hatásosak lehetnek
    • a szemölcs,
    • tyúkszem,
    • a hajhullás gyógyításában valamint
    • a bélflóra zavaraival és
    • emésztési problémákkal szemben is.
  • fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet

Táplálkozási értékét leginkább magas energiaértéke, jelentős fehérje-, rostanyag- és C-vitamin tartalma adja.

Ha szoptatsz, ajánlatos a túlzottan erős hagymás ételek fogyasztása: az illóolaj-aromák átmennek a tejbe.

Használd egészséggel, érdemes! 🙂


Kategória: "Gyógy"növényeink | Címke: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 2 hozzászólás

Hagymareceptek

Hagyma; kép forrása: topreceptek.blogspot.com

 

 

A friss hagyma kiváló és olcsó téli vitaminforrás, bár kevesen szeretik a nyers hagymát.

Te melyik táborba tartozol? Szereted a hagymát?

Ha igen, és van hozzá jó recepted, várom szeretettel! 🙂

Ha mégsem, a következő receptek segíthetnek abban, hogy „dugjuk el” ezt az egészséges zöldséget ételeinkben. Így talán te is szeretni fogod! 🙂

Májkrémes hagymasaláta
Darabolj fel két keménytojást és egy fej hagymát apróra. Egy doboz jó minőségű májkrémhez keverj diónyi vajat, add hozzá  a hagymát és a kockára vágott keménytojást, keverd össze. Ízlés szerint tegyél bele sót, borsoot. Pirítóssal, uborkaszeletekkel  tálalva ajánlom vacsira, zsúrkenyérszeletekre helyezve kiváló vendégváráshoz. 🙂

 

Hagymás töltött tojás
10 tojást keményre főzünk. Kettévágunk és a sárgájukat óvatosan kiszedjük. A kiszedett sárgáját villával összetörjük, hozzáadunk egy – előzőleg tejbe beáztatott, jól kinyomkodvott, villával összetört – zsemlét, igen apróra vágott hagymát, diónyi vajat, ízestésként kevés sót, borsot, pirospaprikát, egy fél evőkanál tejfölt és annyi majonézt hogy jól kenhető sűrű masszát kapjunk. Simára keverjük majd a tojásfehérjékbe visszatöltjük. Egy tálon elhelyezzük el a tojásokat domború felükkel felfelé. A maradék tölteléket 1,5 dl tejföllel elkeverjük és díszítésképpen a töltött tojásokra öntjük. Hűtőben jól lehűtjük, hidegen tálaljuk.

 

Kedvenc hússaláta
Majonézt és tejfölt ízlés szerinti arányban elkeverünk, ízesítjük sóval, borssal, kevés Piros arannyal. A keverékbe teszünk  apróra vágott sonka-sajt-paradicsom szeleteket és az igen apróra vágott hagymát. Lehűtjük; pirítóssal, vagy zsúrkenyérrel tálaljuk.

Hagymás csirkesaláta
Kihült sült csirkecombot  apróra szeletelünk. Sóval, borssal ízesített majonézes tejfölös dresszinget készítünk; ebbe beletesszük az apróra vágott hagymát, a csirkehúst, és apróra felszeletelt, vagy felkarikázott savanyú uborkát. Hidegen,  pirítóssal ajánlom tálalni!

Rántott hagyma
Egy nagy hagymát két-három – vastag – karikára vágunk.  A karikákat lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatva bebundázzuk, majd forró olajban néhány perc alatt aranybarnára sütjük. Tálalási javaslat: tejföllel, friss kenyérrel!

A recepteket természetesen ízlésed szerint tovább gazdagíthatod, ízesítheted!

Jó étvágyat, egészségedre! 🙂

Kategória: Mit használjunk? | Címke: , , , , | 2 hozzászólás

Sárgarépa

A sárgarépa mostanában kedvenc zöldségnövényünk; nagyfiam nyersen, míg a picur minden formában él-hal érte.

Sárgarépa; kép forrása: www.balintgazda.hu

Úgye milyen szép narancssárga? És finom édes?

Nem volt mindig ilyen; az eredetileg Kis-Ázsiából származó, vadon növő nönény majdnem fehér színű, kemény héjú, rendkívül rostos belsejű növény volt. Közel kétezer évig nem is nagyon kedvelték. A reneszánsz korban nemesítették, ekkor vált jobb ízűvé. Szép színét és ma kedvelt ízét azonban csak a XIX. században nyerte el.

Azonkívül, hogy ízletes, egy rendkívül egészséges növény is; mininális kockázattal. A kockázata azonban ugyanaz, mint bármely Földben termesztett növényünknek: felveheti a különböző növényvédő szereket.

Ezt a hatást – ami az általában fogyasztott mennyiséget tekintve igen kicsi – bőven ellensúlyozzák jótékony hatásai:

A népi gyógyászat ajánlotta

  • vizelethajtásra
  • máj-,epe-, szem és bőrbántalmak esetére
  • általános erősítőnek.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: "Gyógy"növényeink | Címke: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Hozzászólás most!

Az őszibarack

Őszibarack; kép forrása: parummania.blog.nlcafe.hu

Szereted a barackot? Egy fantasztikus gyümölcs!

Akár a „legkedveltebb magyar gyümölcs” címet is megkaphatná, hisz bárhol megterem, nagyon finom és egészséges.

Érésideje elég hosszú, júniustól akár szeptember végéig találhatsz a piacon különböző fajtáiból.

Megkülönböztethetjük őket aszerint, hogy magvaváló vagy maghoz ragaszkodó fajta; héját tekintve a hagyományos szőrős héjú őszibarack, befőzésre alkalmas rugalmas húsú  társa vagy a természet véletlen ajándékaként megjelent – július közepe és augusztus vége között érő – nektarin. A piacon találhatsz már zöldes vagy fehérhúsú fajtákat is és az augusztustól érő, pirosas húsú és igen ízletes vérbarackok valamint a 2005 után hazánkban is megjelent  lapos, pogácsa alakú fajtát.

A mintegy 500 őszibarack és 300 nektarinfajta mindegyikére igaz ugyanakkor, hogy a későbbi érésidejű és nagyobb szemű gyümölcs az ízletesebb.

Bármikor vásároljuk azonban, érdemes odafigyelni, hogy az éretten szedett gyümölcs fogyasztása a legoptimálisabb; nemcsak íze, de vitamintartalma miatt is. Választáskor a sárgás-rózsaszínes héjú gyömölcsöket részesítsük előnyben!

Semmiképpen ne vásároljunk repedt héjú, vagy túlzottan ráncos gyümölcsöt – előbbi a réseiben beszivárgó nedvesség miatt belülről már rothadt lehet, utóbbi nem frissen szedett.

Miért érdemes fogyasztani? Mert rendkívül tápláló, ugyanakkor nem hízlal. Víztartalma rendkívül magas – mintegy 85-90%  – ezért rendkívül jó szomjoltó, egy minőségi folyadékpótlási lehetőség.

Egészségügyi vonatkozásai:

  • csökkenti a vérnyomást
  • jótékony hatása van a szív- és érrendszerre
  • a sárga húsú fajták alkalmasak a haj és a bőr szépségének megőrzésére
  • sárga antioxidáns xantofilltartalmuknál fogva rákellenes hatásuk is ismert
  • hatalmas rosttartalma miatt nagyon jó emésztésserkentő, hatékony ellentéte a székrekedésnek (ami úgye a vastagbélrák megelőző állapota)
  • pektintartalma segíti a koleszterinszint rendben tartását

Hogyan fogyaszd?

  • leginkább frissen
  • eltehetők a nyár ízei lekvár vagy befőtt formájában is (a barnulása citrommal/citromlével megelőzhető)
  • gyümölcsös sütikben, tortákon
  • gyümölcsssalátában
  • fűszeres sajttal készült szendvicsben akár
  • zöldségsalátákban
  • mártásokban
  • fagylaltnak – pürésített barackként lefagyasztva
  • barackpürét jégkockaként használhatod akár ásványvíz vagy pezsgő ízesítésére is

Nektarin; kép forrása: delina.hu

Jó étvágyat! 🙂

Kategória: "Gyógy"növényeink | Címke: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Hozzászólás most!

Keleti orvoslás

Mi is az a Keleti orvoslás? Hasonlóan a Nyugati orvosláshoz, ők is a betegséget a test hibájának tekintik. Azonban innét már eltérő irányt vesz a dolog, mert ők egy kicsit másképp közelítitk meg nemcsak a betegséget, az embert is.

Ahhoz azonban, hogy ez érthető legyen, érdemes kicsit elmélyedni a filozófiájukban (hírlevélolvasómként kivonatoltan megteheted)!

Gyógyításuk alapja, hogy a szervezet energiaegyensúlya bomlott meg, ezt kellene helyreálíltani.

Van néhány alapvető különbség a két gyógyítási mód között.

Míg a Nyugati gyógyszerekkel (mesterségesen létrehozott, éppen ezért általában testidegen szerek ) kíséreli meg a problémát okozó tünet megszüntetését vagy kivágják a gondot okozó részt, addig a Keleti (vagy alternatív, ha így jobban tetszik) gyógyászok arra törekszenek, hogy a szervezet megbomlott energiaegyensúlyát helyreállítva, a betegség okát megszüntetve adják vissza egyik legfontosabb vagyontárgyadat: az egészségedet!

Ha érdekel részletesebben a téma, körülnéznél esetleg a néhány gyógymód között, iratkozz fel hírlevelemre!

Kategória: Hírek, információk | Címke: , , , , , , , | Hozzászólás most!

Minőségi folyadékpótlás: A víz

Vízcsepp; kép forrása:sulinet.hu

A víz maga az élet. Az ifjúság forrása.

Sokat hallhattad ezeket a frázisokat és remélem, egyetértesz velem abban, igazak. Az ember étel nélkül lényegesen tovább, akár napokig is kibírja, míg folyadékpótlás nélkül nem.

A víz az egyik legmegfelelőbb, minőségi folyadékpótlási lehetőség.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Mit használjunk? | Címke: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Hozzászólás most!

Lencse

Lencse; kép forrása: tutitippek.hu

Egy találó cím szerint a lencse az év első napjának „szemrevaló” étke.

Nálatok is kerül lencse az asztalra?

Érdemes. És ma már bárki megtalálhatja az ízlésének megfelelő elkészítési formát is.

Mit is érdemes tudni a lencséről?

A hüvelyesek családjába tartozik. Színe és nagysága igen változatos lehet; fekete, zöld, vörös, barna kisebb és nagyobb szemű mind megtalálható. Érdekesség, hogy a boltokban már kész formában kapható, tápanyagtartalma a kisebb méretűnek jelentősebb, mégis a nagyobb szemű lencsét keresik a háziasszonyok. 🙂

Hogy miért is érdemes lencsét fogyasztani?

Tápanyagokban rendkívül gazdag, ugyanakkor jól emészthető. Nem allergén és az   – lényegében valamennyi fontosat, köztük a szervezetünk által elő nem állított esszenciális  – aminosavakat nagy arányban hasznosítható, szabad formában tartalmazza.

Kiemelkedő fehérjeforrás, nem sokkal marad el a legtöbb fehérjét tartalmazó szójától. Az állati fehérjeforrásokhoz képest elenyészően kevés a fogyasztása során felvett koleszterin és egyéb zsírok, ezért is olyan kedvelt a főként magvakon élő népek körében. Ha vegetáriánus vagy, mindenképpen ajánlott élned ezzel a fantasztikus növénnyel. 🙂

Jelentős a szénhidráttartalma, ugyanakkor mivel lassan felszívódó szénhidrátról beszélünk, bátran fogyaszthatják cukorbetegek is.

A szemed egészségéért is tehetsz lencsével, A vitamin tartalma miatt.

Ha kisbabát vársz, érdemes megfontolnod a fogyasztását magas folsav tartalma miatt.

Cinktartalma segíti a kálium-, a vas- és az anyagcsere szabályozást.

Megterem-e hazánkban? Mivel a mérsékelten meleg és száraz területeket szereti, az északi országrészben vagy a Dunántúlon április közepéig megpróbálkozhatsz a vetésével; július első felében meglátod, sikerrel jártál-e. 🙂

Hogyan fogyasszuk? Lehetőleg sűrűn, havonta jó lenne. 🙂

Egyetlen hátrányos tulajdonsága, hogy puffaszt, az ügyes háziasszonyok számára nem lehet kihívás! Már a XVI. századtól tudjuk, az első főzőlevet le kell önteni és csak a másodikat érdemes fűszerezni. Bő, enyhén ecetes, babérleveles, sós vízben megfőzve a legfinomabb. A lencsét főzhetjük együtt vöröshagymával.

  • hazánkban a legelterjedtebb a lencsefőzelék vagy sólet

Híg, kevés liszttel készülő rántással sűrítsük, a kifőtt lencse eleve sűríti a főzőlevet. Tejföllel és mustárral tehetjük pikánssá. Igen jól illik a lencséhez a füstölt hús íze és főzőleve; húsvétkor a sonkafőzésével, így télen a kocsonya főzésével érdemes összekötni.

  • a reformkonyha levesként és salátaként igyekszik bevezetni
  • köretként nemcsak esztétikus, de rendkívül ízletes és egészséges formában tálalhatjuk

A különböző főzési idők miatt az összetevőket érdemes külön-külön megfőzni. A lencsék közt is van különbség, a vöröslencse lényegesen rövidebb idő alatt fő meg, ugyanakkor energiatartalma is kisebb.  A különböző összetevőkből (rizs, egyéb hüvelyes zöldségek) a fehérjék nagyobb arányban szívódnak fel és szinte valami szervezetünk számára szükséges aminosavhoz hozzájuthatunk.

  • csíraként is fogyaszthatod: értékes és ízletes táplálék salátákhoz, párolt zöldségek mellé, húsételek köreteként
  • afrozodiákumként is ismerték – termékenységet vártak tőle; valószínűleg innen ered az újévi hagyomány is, csak mi már a pénz termékennyé tételére használnánk
  • ha Ázsiában jársz, akár a kenyérben is találkozhatsz vele; ott lisztet őrölnek belőle
  • Angliában a lisztjéből burgonyakroketthez hasonló köretet készítenek
  • pótkávéként is ismert
  • a középkori szokást felelevenítve kipróbálható akár külsőleg is, püréjét ecettel keverve golyva és egyéb bőrbetegségek gyógyítására használták
  • a növény maga értékes takarmány, akár zölden, akár szalmaként felhasználható

Néhány konyhai felhasználási tipp a fajtákhoz:

  • a francia zöld lencse borsos ízű, főként levesekhez, salátákhoz ajánlott
  • a kicsi feketelencse gyorsan fő és főként fehérhúsok (csirke, hal) ízletes körete lehet
  • a sárga lencse főként a keleti konyhában kedvelt, kissé édeskés íze miatt; főzés előtt érdemes néhány órára beáztatni
  • a vörös lencse vékony héja miatt gyorsan szétfő, ezért főként pürés jellegű ételekhez ajánlanám. Vigyázat, színe kifakul!

Fogyaszd egészséggel! 11000 éve tesszük, hidd el, neked is jót tesz!

🙂

Kategória: "Gyógy"növényeink | Címke: , , , , , , , , , , , , | Hozzászólás most!

fahéjas tapasztalatok netről

A fahéj egy kedvelt karácsonyi fűszerünk.

Egy interneten érkezett levelet osztanék meg veletek róla. A levelet a Tudós Virtus oldalán fedeztem fel, megoszthatóként. Érdekes tapasztalatok találhatók benne, használd fel egészséggel!

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Hírek, információk | Címke: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Hozzászólás most!

fahéj

Fahéj; kép forrása: fit-on-net.hu

 

A fahéj a karácsonyi konyha elengedhetetlen fűszere szerintem.

Fantasztikus illata van, ízével egyedivé teszi az ételeket, italokat.

Persze ezen felül jótékony hatása is van, ezért is került terítékre. 🙂

 

 

 

 

 

A fahéj ténylegesen egy fa, a fahéj fa (örökzöld, Dél-Ázsiában, Dél-Kínában, Burmában, Indiában és Srí Lankán őshonos) héja. Kb. 10-15 méterre nő meg vadon, termesztés során 3 méternél nem engedik magasabbra nőni.

Egyik felhasználási módja a fűszer, melyet a fiatal fa kérgének lehántása után őrléssel vagy darabolással készítenek. A legjobb minőségű a ceyloni fahéj (Európában ez az elterjedtebb, lágyabb ízvilágú), ismert ezenkívül a kínai (főként Amerikában használt, csípős ízű) és malabári fahéj is.

Fűszerként való kedvelt alkalmazásának oka valószínűleg az, hogy serkenti az emésztést, gátolja a gázok képződését. Ezért érdemes nehéz ételekbe egy keveset tenni vagy egy laktató vacsora végén valami fahéjasat kínálni.

Mint gyógynövény, jótékony hatásai ismertek.

Egyik nagyon jó tulajdonsága, hogy szomjassá tesz. Te mennyit iszol naponta?

Hogy mi mindenre hat jótékonyan?

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: "Gyógy"növényeink | Címke: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Hozzászólás most!

Szemelvények

A következőket külföldi orvosok hatásosan alkalmazták (részletek a könyvben):

– propoliszos tampont helyezve a fül külső hallójáratába, a fül gennyes folyását 10-15 nap alatt meggyógyítja
– a szájüreg és gége betegségeit 3-5%-os propolisz oldatos aeroszolos inhalációval kezelték (napi 10x)
– propoliszkenőcsös kötéssel égési sebeket, bőrátültetést gyógyítanak
– propoliszos végbélkúpot használtak dülmirigygyulladás teljes gyógyítására
– hüvelygolyókkal 80%-nál nagyobb százalékban gyógyítottak vele méhnyak-gyulladást
– gerincfájdalom, reumatikus bántalmak ellen 10%-os propoliszos krémmel kenegetjük esténként a beteg részt. A krémet bedörzsöljük, puha ronggyal bekötjük. A fájdalmat azonnal elmúlasztja.
– a kézen levő fertőzések ellen (pl. szálka) is hatásos.
– Lábgombásodást 25-40%-os krémmel néhány napig kenegessünk.
– Övsömörre hosszabb ideig 15%-os krémmel használatos.
– tüdőgyulladásra ajánlanak étkezés előtt egy órával napi 3x 15-35 csepp tinktúrát
– használták koponyalékeléskor, valószínűleg nagyban segítette a túlélést
– véraláfutás kezelésére
– használják amputációknál, trombózisnál, vírusos agyvelőgyulladásnál, fehérvérűségnél, nőgyógyáaszti bántalmaknál
– drazséban menopauzánál, korai öregedésnél, légző -és emésztőszervi gyulladásoknál, pszichikai zavaroknál
– gyomorfekélyt (étkezések előtt 15 perccel 5 csepp tinktúrával) panaszmentessé tesz az esetek 90%-ban 2 héten belül!
– pörsenéses betegségeket 95%-nál teljesen meggyógyított egy kísérlet során, ahol krémmel vagy tinktúrával kenték a bőrt
– használják foghúzás után fájdalomcsökkentésre és gyógyításra
– amikor már semmi sem hat, a nyálkahártya leukoplákiáját (helyileg és általánosan alkalmazva, napi 50 csepp hideg tejben) a propolisz meggyógyíthatja
– nőgyógyászatban hatékonyan használják: fehérfolyásos sarjadzás, hüvelygyulladás, méhnyak kimaródása, műtét utáni sebfertőtlenítés
– egy kísérletben idegbeteg és agyérelmeszesedésben szenvedő betegeknek adtak drazsét. Egy hónap után nélkülözhetővé váltak az értágítók és nyugatók. Két hónap után jelentős javulás mutatkozott a figyelem és emlékezőképesség terén.
– Izomfájdalmaknál, lumbágónál, erős fejfájásnál, izomfeszülésnél, ízületi merevedésnél a betegek nagyrésze jelentős javulást érez propolisszal
– a mindig műtétre javasolt ínhüvelygyulladást pihentetve és napi 2-3x propoliszos kenőcsöt rákenve 2-3 hét alatt az esetek 80%-ban teljes gyógyulás várható
– állítólag gátolja a rosszindulatú daganatok tömeges jelentkezését. Nagy reményt ne fűzzünk hozzá, mert erre bizonyíték egyáltalán nincs, de immunerősítőként mindenképp érdemes használni daganatos betegségnél.
– herpeszre is ajánlott, sebeket pedig heg nélkül képes gyógyítani

Mindezek gyógyítása természetesen függ a szakszerű adagolástól, a propolisz felhasználási formájától, és a betegség pontos fajtájától is (pl. nem minden gombafajtát öl meg).

Szemelvények dr. Szalay László: Méhdoktor című könyvéből

Kategória: Hírek, információk | Címke: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Hozzászólás most!