Szereted a barackot? Egy fantasztikus gyümölcs!
Akár a „legkedveltebb magyar gyümölcs” címet is megkaphatná, hisz bárhol megterem, nagyon finom és egészséges.
Érésideje elég hosszú, júniustól akár szeptember végéig találhatsz a piacon különböző fajtáiból.
Megkülönböztethetjük őket aszerint, hogy magvaváló vagy maghoz ragaszkodó fajta; héját tekintve a hagyományos szőrős héjú őszibarack, befőzésre alkalmas rugalmas húsú társa vagy a természet véletlen ajándékaként megjelent – július közepe és augusztus vége között érő – nektarin. A piacon találhatsz már zöldes vagy fehérhúsú fajtákat is és az augusztustól érő, pirosas húsú és igen ízletes vérbarackok valamint a 2005 után hazánkban is megjelent lapos, pogácsa alakú fajtát.
A mintegy 500 őszibarack és 300 nektarinfajta mindegyikére igaz ugyanakkor, hogy a későbbi érésidejű és nagyobb szemű gyümölcs az ízletesebb.
Bármikor vásároljuk azonban, érdemes odafigyelni, hogy az éretten szedett gyümölcs fogyasztása a legoptimálisabb; nemcsak íze, de vitamintartalma miatt is. Választáskor a sárgás-rózsaszínes héjú gyömölcsöket részesítsük előnyben!
Semmiképpen ne vásároljunk repedt héjú, vagy túlzottan ráncos gyümölcsöt – előbbi a réseiben beszivárgó nedvesség miatt belülről már rothadt lehet, utóbbi nem frissen szedett.
Miért érdemes fogyasztani? Mert rendkívül tápláló, ugyanakkor nem hízlal. Víztartalma rendkívül magas – mintegy 85-90% – ezért rendkívül jó szomjoltó, egy minőségi folyadékpótlási lehetőség.
Egészségügyi vonatkozásai:
- csökkenti a vérnyomást
- jótékony hatása van a szív- és érrendszerre
- a sárga húsú fajták alkalmasak a haj és a bőr szépségének megőrzésére
- sárga antioxidáns xantofilltartalmuknál fogva rákellenes hatásuk is ismert
- hatalmas rosttartalma miatt nagyon jó emésztésserkentő, hatékony ellentéte a székrekedésnek (ami úgye a vastagbélrák megelőző állapota)
- pektintartalma segíti a koleszterinszint rendben tartását
Hogyan fogyaszd?
- leginkább frissen
- eltehetők a nyár ízei lekvár vagy befőtt formájában is (a barnulása citrommal/citromlével megelőzhető)
- gyümölcsös sütikben, tortákon
- gyümölcsssalátában
- fűszeres sajttal készült szendvicsben akár
- zöldségsalátákban
- mártásokban
- fagylaltnak – pürésített barackként lefagyasztva
- barackpürét jégkockaként használhatod akár ásványvíz vagy pezsgő ízesítésére is
Jó étvágyat! 🙂