Az őszibarack

Őszibarack; kép forrása: parummania.blog.nlcafe.hu

Szereted a barackot? Egy fantasztikus gyümölcs!

Akár a „legkedveltebb magyar gyümölcs” címet is megkaphatná, hisz bárhol megterem, nagyon finom és egészséges.

Érésideje elég hosszú, júniustól akár szeptember végéig találhatsz a piacon különböző fajtáiból.

Megkülönböztethetjük őket aszerint, hogy magvaváló vagy maghoz ragaszkodó fajta; héját tekintve a hagyományos szőrős héjú őszibarack, befőzésre alkalmas rugalmas húsú  társa vagy a természet véletlen ajándékaként megjelent – július közepe és augusztus vége között érő – nektarin. A piacon találhatsz már zöldes vagy fehérhúsú fajtákat is és az augusztustól érő, pirosas húsú és igen ízletes vérbarackok valamint a 2005 után hazánkban is megjelent  lapos, pogácsa alakú fajtát.

A mintegy 500 őszibarack és 300 nektarinfajta mindegyikére igaz ugyanakkor, hogy a későbbi érésidejű és nagyobb szemű gyümölcs az ízletesebb.

Bármikor vásároljuk azonban, érdemes odafigyelni, hogy az éretten szedett gyümölcs fogyasztása a legoptimálisabb; nemcsak íze, de vitamintartalma miatt is. Választáskor a sárgás-rózsaszínes héjú gyömölcsöket részesítsük előnyben!

Semmiképpen ne vásároljunk repedt héjú, vagy túlzottan ráncos gyümölcsöt – előbbi a réseiben beszivárgó nedvesség miatt belülről már rothadt lehet, utóbbi nem frissen szedett.

Miért érdemes fogyasztani? Mert rendkívül tápláló, ugyanakkor nem hízlal. Víztartalma rendkívül magas – mintegy 85-90%  – ezért rendkívül jó szomjoltó, egy minőségi folyadékpótlási lehetőség.

Egészségügyi vonatkozásai:

  • csökkenti a vérnyomást
  • jótékony hatása van a szív- és érrendszerre
  • a sárga húsú fajták alkalmasak a haj és a bőr szépségének megőrzésére
  • sárga antioxidáns xantofilltartalmuknál fogva rákellenes hatásuk is ismert
  • hatalmas rosttartalma miatt nagyon jó emésztésserkentő, hatékony ellentéte a székrekedésnek (ami úgye a vastagbélrák megelőző állapota)
  • pektintartalma segíti a koleszterinszint rendben tartását

Hogyan fogyaszd?

  • leginkább frissen
  • eltehetők a nyár ízei lekvár vagy befőtt formájában is (a barnulása citrommal/citromlével megelőzhető)
  • gyümölcsös sütikben, tortákon
  • gyümölcsssalátában
  • fűszeres sajttal készült szendvicsben akár
  • zöldségsalátákban
  • mártásokban
  • fagylaltnak – pürésített barackként lefagyasztva
  • barackpürét jégkockaként használhatod akár ásványvíz vagy pezsgő ízesítésére is

Nektarin; kép forrása: delina.hu

Jó étvágyat! 🙂

A bejegyzés kategóriája: "Gyógy"növényeink
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük