Sárgarépa

A sárgarépa mostanában kedvenc zöldségnövényünk; nagyfiam nyersen, míg a picur minden formában él-hal érte.

Sárgarépa; kép forrása: www.balintgazda.hu

Úgye milyen szép narancssárga? És finom édes?

Nem volt mindig ilyen; az eredetileg Kis-Ázsiából származó, vadon növő nönény majdnem fehér színű, kemény héjú, rendkívül rostos belsejű növény volt. Közel kétezer évig nem is nagyon kedvelték. A reneszánsz korban nemesítették, ekkor vált jobb ízűvé. Szép színét és ma kedvelt ízét azonban csak a XIX. században nyerte el.

Azonkívül, hogy ízletes, egy rendkívül egészséges növény is; mininális kockázattal. A kockázata azonban ugyanaz, mint bármely Földben termesztett növényünknek: felveheti a különböző növényvédő szereket.

Ezt a hatást – ami az általában fogyasztott mennyiséget tekintve igen kicsi – bőven ellensúlyozzák jótékony hatásai:

A népi gyógyászat ajánlotta

  • vizelethajtásra
  • máj-,epe-, szem és bőrbántalmak esetére
  • általános erősítőnek.

A sárgarépa karotinokban rendkívül gazdag. Ezek

  • erősítik az immunrendszert
    • fokozzák a csecsemőmirigy működését
    • növelik a fehér vérsejtek, különösen a Tsejtek számát és aktivitását (ezek csökkenése jellemző rák és AIDS esetén)
  • védenek a szabadgyökök károsító hatásával szemben, azaz a daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésben jelentősek
    • megfigyelések szerint különösen a hámeredetű tüdőrák, bőr-, méhnyak-, légúti-, gyomor- és vastagbélrák kialakulása volt kisebb a rendszer sárgarépa fogyasztó körében
    • napi egy sárgarépa is alkalmas a védő hatás kifejtésére
    • vastagbélrák megelőzésére ajánlott főtt formában fogyasztani (én inkább párolva ajánlanám; ha lehet, egyben) – lazítja a székletet és segíti a mennyiségének növelését
    • javasolt az időnkénti szűrővizsgálathírlevélsorozatomban olvashatsz ezekről is -, ugyanis a vér alacsony béta karotin szintje fokozhatja egyes rákbetegségek kockázatát
  • akár a koleszterinszint csökkentése is elérhető sárgarépa fogyasztás által

Azt gondolom tudod, a szervezetünk a Béta karotinból A-vitamint állít elő, melynek fontos szerepe van: hiánya farkasvakságot okoz. Ugyanakkor az A-vitamin nem csak a szemre hat jótékonyan, hanem segíti legyőzni a fertőzéseket, segíti a sebgyógyulást, védi a belek felhámját (ephitel), csökkenti a pajzsmirigy túlműködést, a belső fül nagyothallását, jó álmatlanság és szellemi depresszió ellen – Bálint gazda megállapítása szerint.

Bár az A vitamin szerepe nagy, én mégis inkább javaslom természetes formában a béta karotin bevitelét, mivel a zsírban oldódó A-vitamin túladagolása mérgező lehet; szervezetünk ugyanakkor okos és nem fog többet előállítani, mint amennyi számunkra szükséges.

Hogyan fogyaszd?

  • Ismételten Bálint gazdát idézném: Nagyon ajánlatos kisgyermekeknek nyersen adni, hogy a foguk erősödjék!
  • Mindemellett sok zöldségtől eltérően a répa főzve (én párolva ajánlanám elsősorban) hatékonyabb, mint nyersen: így a túl vastag sejtfalak – amik akadályozzák a hasznos anyagok szervezetben való felszívódását –  károsodnak; hatékonyabb lesz a felszívódás. 🙂

    Női répák?; kép forrása:virtus.hu

Érdemes ismerni 🙂

A bejegyzés kategóriája: "Gyógy"növényeink
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük