Egy találó cím szerint a lencse az év első napjának „szemrevaló” étke.
Nálatok is kerül lencse az asztalra?
Érdemes. És ma már bárki megtalálhatja az ízlésének megfelelő elkészítési formát is.
Mit is érdemes tudni a lencséről?
A hüvelyesek családjába tartozik. Színe és nagysága igen változatos lehet; fekete, zöld, vörös, barna kisebb és nagyobb szemű mind megtalálható. Érdekesség, hogy a boltokban már kész formában kapható, tápanyagtartalma a kisebb méretűnek jelentősebb, mégis a nagyobb szemű lencsét keresik a háziasszonyok. 🙂
Hogy miért is érdemes lencsét fogyasztani?
Tápanyagokban rendkívül gazdag, ugyanakkor jól emészthető. Nem allergén és az – lényegében valamennyi fontosat, köztük a szervezetünk által elő nem állított esszenciális – aminosavakat nagy arányban hasznosítható, szabad formában tartalmazza.
Kiemelkedő fehérjeforrás, nem sokkal marad el a legtöbb fehérjét tartalmazó szójától. Az állati fehérjeforrásokhoz képest elenyészően kevés a fogyasztása során felvett koleszterin és egyéb zsírok, ezért is olyan kedvelt a főként magvakon élő népek körében. Ha vegetáriánus vagy, mindenképpen ajánlott élned ezzel a fantasztikus növénnyel. 🙂
Jelentős a szénhidráttartalma, ugyanakkor mivel lassan felszívódó szénhidrátról beszélünk, bátran fogyaszthatják cukorbetegek is.
A szemed egészségéért is tehetsz lencsével, A vitamin tartalma miatt.
Ha kisbabát vársz, érdemes megfontolnod a fogyasztását magas folsav tartalma miatt.
Cinktartalma segíti a kálium-, a vas- és az anyagcsere szabályozást.
Megterem-e hazánkban? Mivel a mérsékelten meleg és száraz területeket szereti, az északi országrészben vagy a Dunántúlon április közepéig megpróbálkozhatsz a vetésével; július első felében meglátod, sikerrel jártál-e. 🙂
Hogyan fogyasszuk? Lehetőleg sűrűn, havonta jó lenne. 🙂
Egyetlen hátrányos tulajdonsága, hogy puffaszt, az ügyes háziasszonyok számára nem lehet kihívás! Már a XVI. századtól tudjuk, az első főzőlevet le kell önteni és csak a másodikat érdemes fűszerezni. Bő, enyhén ecetes, babérleveles, sós vízben megfőzve a legfinomabb. A lencsét főzhetjük együtt vöröshagymával.
- hazánkban a legelterjedtebb a lencsefőzelék vagy sólet
Híg, kevés liszttel készülő rántással sűrítsük, a kifőtt lencse eleve sűríti a főzőlevet. Tejföllel és mustárral tehetjük pikánssá. Igen jól illik a lencséhez a füstölt hús íze és főzőleve; húsvétkor a sonkafőzésével, így télen a kocsonya főzésével érdemes összekötni.
- a reformkonyha levesként és salátaként igyekszik bevezetni
- köretként nemcsak esztétikus, de rendkívül ízletes és egészséges formában tálalhatjuk
A különböző főzési idők miatt az összetevőket érdemes külön-külön megfőzni. A lencsék közt is van különbség, a vöröslencse lényegesen rövidebb idő alatt fő meg, ugyanakkor energiatartalma is kisebb. A különböző összetevőkből (rizs, egyéb hüvelyes zöldségek) a fehérjék nagyobb arányban szívódnak fel és szinte valami szervezetünk számára szükséges aminosavhoz hozzájuthatunk.
- csíraként is fogyaszthatod: értékes és ízletes táplálék salátákhoz, párolt zöldségek mellé, húsételek köreteként
- afrozodiákumként is ismerték – termékenységet vártak tőle; valószínűleg innen ered az újévi hagyomány is, csak mi már a pénz termékennyé tételére használnánk
- ha Ázsiában jársz, akár a kenyérben is találkozhatsz vele; ott lisztet őrölnek belőle
- Angliában a lisztjéből burgonyakroketthez hasonló köretet készítenek
- pótkávéként is ismert
- a középkori szokást felelevenítve kipróbálható akár külsőleg is, püréjét ecettel keverve golyva és egyéb bőrbetegségek gyógyítására használták
- a növény maga értékes takarmány, akár zölden, akár szalmaként felhasználható
Néhány konyhai felhasználási tipp a fajtákhoz:
- a francia zöld lencse borsos ízű, főként levesekhez, salátákhoz ajánlott
- a kicsi feketelencse gyorsan fő és főként fehérhúsok (csirke, hal) ízletes körete lehet
- a sárga lencse főként a keleti konyhában kedvelt, kissé édeskés íze miatt; főzés előtt érdemes néhány órára beáztatni
- a vörös lencse vékony héja miatt gyorsan szétfő, ezért főként pürés jellegű ételekhez ajánlanám. Vigyázat, színe kifakul!
Fogyaszd egészséggel! 11000 éve tesszük, hidd el, neked is jót tesz!
🙂