A fahéj a karácsonyi konyha elengedhetetlen fűszere szerintem.
Fantasztikus illata van, ízével egyedivé teszi az ételeket, italokat.
Persze ezen felül jótékony hatása is van, ezért is került terítékre. 🙂
A fahéj ténylegesen egy fa, a fahéj fa (örökzöld, Dél-Ázsiában, Dél-Kínában, Burmában, Indiában és Srí Lankán őshonos) héja. Kb. 10-15 méterre nő meg vadon, termesztés során 3 méternél nem engedik magasabbra nőni.
Egyik felhasználási módja a fűszer, melyet a fiatal fa kérgének lehántása után őrléssel vagy darabolással készítenek. A legjobb minőségű a ceyloni fahéj (Európában ez az elterjedtebb, lágyabb ízvilágú), ismert ezenkívül a kínai (főként Amerikában használt, csípős ízű) és malabári fahéj is.
Fűszerként való kedvelt alkalmazásának oka valószínűleg az, hogy serkenti az emésztést, gátolja a gázok képződését. Ezért érdemes nehéz ételekbe egy keveset tenni vagy egy laktató vacsora végén valami fahéjasat kínálni.
Mint gyógynövény, jótékony hatásai ismertek.
Egyik nagyon jó tulajdonsága, hogy szomjassá tesz. Te mennyit iszol naponta?
Hogy mi mindenre hat jótékonyan?
- a XII. században már használták homloküreg-gyulladásra, megfázásra, és náthára
- XIX. századbeli újrafelfedezését követően gyomor- és méhbántalmakra használták
- ajánlják felfúvódás, hasmenés, hányás és emésztési zavarok ellen
- fertőtlenítő hatóanyag tartalma miatt használhatod gyomor-bél csatorna fertőzései és légúti fertőzések esetén
- kiegészítés lehet cukorbetegség esetén, ugyanis fokozza az inzulin hatékonyságát, javítja a glükóztoleranciát
- ellazító hatása a méhre is érvényesül, ezért jótékonyan hat a menstruációs panaszok ellen is
- fokozza a libidót és a szexuális teljesítményt
- Alzheimer kórra gyakorolt hatását jelenleg kutatják; elvileg hatékony, a gond csak az alkalmazandó mennnyiség tekintetében van (22-es csapdája)
Nemcsak kérgét használják fűszerként, a 3 évnél fiatalabb fa leveléből illóolajat nyernek, mely a kéreggel azonos hatású, csak enyhébb.