„A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika”.
(Paracelsus)
Gondolom, te is ismered és használod a hagyma több fajtáját is. A vöröshagyma a magyar konyha elhagyhatatlan fűszere, ugyanakkor egy fontos gyógynövény.
Vadon is előfordul.
Történeti emlékek szerint Indiában már 2000 év óta gyógynövényként használták: a szívbetegségek, reumatikus fájdalmak gyógyítására.
Hazánk nevével nemzetközi viszonylatban is összefonódik a hagyma; Makó nevét bár nem mindenhol tudják kimondani, de ismerik és hazánkhoz valamint a hagymatermesztéshez kapcsolják.
Nem véletlenül. Már a XIX. század közepén jelentős hagymatenyészet folyt a községben és exportja is nagy mértékben folyt.
A hagymában nagyon sok értékes ásványi anyag és vitamin (kalcium, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, vas, réz, cink mellett megtalálható benne a B1, B2. B3, B5, B6 , C vitamin valamint folsav és biotin) található.
Napi szinten ajánlott fogyasztani, felhasználása azonban körültekintést igényel: ha nem vagy óvatos, akár mérgező is lehet! Kérlek, figyelj oda!
Íze és illata jellegzetes: csípős. Ezt a benne lévő kéntartalmú allil-szulfidnak köszönheti. Ez a hatóanyag erőteljesen baktériumölő hatású; meghűléses időben éppen emiatt jól használható fertőzések megelőzésére.
Rendkívül sokoldalú betegségmegelőző tulajdonsága van:
- fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől
- segít megelőzni
- szívinfarktus
- agyvérzés és
- csontritkulás kialakulását
- használható
- bélféregűzésre
- vizelethajtásra
- étvágygerjesztésre
- vércukorszint csökkentésre
- köhögés csillapításra
- epehajtásra
- magas vérnyomás és
- érelmeszesedés ellen
- antioxidáns hatású, rákmegelőző
- A Cornell egyetem (New York állam) élelmiszer vegyészei megállapították, hogy minél csípősebb a hagyma, annál magasabb fokú az antioxidatív és rákellenes hatása
- a nyers hagyma hatóanyagai hatásosak lehetnek
- a szemölcs,
- tyúkszem,
- a hajhullás gyógyításában valamint
- a bélflóra zavaraival és
- emésztési problémákkal szemben is.
- fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet
Táplálkozási értékét leginkább magas energiaértéke, jelentős fehérje-, rostanyag- és C-vitamin tartalma adja.
Ha szoptatsz, ajánlatos a túlzottan erős hagymás ételek fogyasztása: az illóolaj-aromák átmennek a tejbe.
Használd egészséggel, érdemes! 🙂
jó , nagyon jó a hagyma,. de, ha sok káliumot tartalmaz, mérgező mis lehet
Kedves Mikula!
Köszönöm az értékes hozzászólást. Sajnos nem az egyetlen növényünk, amire igaz, ha nem figyelünk, nagyobb kárt okozunk, mint amekkora gond volt a javítanivaló.
Örülök, itt járt az oldalamon, remélem, talált sok hasznos információt. Ha bármiben segíthetek, keressen bátran 🙂