Az áfonya

Mindennapi italunk fontos összetevője az áfonya.

Egy hihetetlenül dekoratív, finom és sokoldalúan felhasználható bokros gyümölcs, a természtes egészség fontos része.

 

Áfonya bogyók; forrás: www.gazlap.hu

 

Félcserjéje gazdagon elágazó, a kerben a félárnyékos helyek dísze is lehet érdekes , szép-színes bogyóival.

A növény erdőkben megtalálható, a vadak fontos téli tápláléka.

Kertészetekben a növény nemesített változata beszerezhető; ezek jellemzője, nagyobb bogyókat teremnek.

Az áfonya termesztése több odafigyelést igényel. Humuszban gazdag, közepes vízellátású, savanyú talajt kedveli.  Ez általában speciális – és pontosan adagolt – trágyázással érhető el; javaslat szerint évente kétszer szükséges a trágyázása (sajnos nálunk nem sikerült termést varázsolni még így sem).

Ismert fajtái:

 

Fekete áfonya; forrás: www.5mp.eu

 

 

Vörös áfonya; forrás: www. gazlap.hu

 

 

a vörös

és a fekete áfonya.

A növény sokoldalúan felhasználható. A vörös áfonya levelét, míg fekete áfonya esetén mind a levelét, mind a termését használhatjuk.

 

A fekete áfonya bogyója kiváló ételízesítő: vadas ételeknél szinte elhagyhatatlan.

Elkészíthető gyümölcsbornak, szörpnek, teának, likőrnek; készíthető belőle dzsem; gyümölcsleves, tehető gyümölcssalátába, ízesíthetünk vele akár süteményeket is.

Jótékony hatásai is széles körben ismertek: bélproblémák (bélhurut, hasmenés, emésztési zavarok) kezelésére, cukorbetegek kiegészítő kezelésére kiváló.

Öregedés lassító hatása miatt hölgyek kedvenc gyümölcse lehet, de nem csak a külső öregedést, az agy öregedését is késleltethetjük vele.

A Gingko biloba mellett ez a növény is segíthet Alzheimer kór és Parkinos kór esetén mivel segít a testi és szellemi frissesség valamint és jó emlékezőképesség megőrzésében.

A szem a lélek tükre, ugyanakkor a világ megismerésének egyik legfontosabb szerve véleményem szerint. Épségének, a tisztánlátás megőrzésének is lehet eszköze a fekete áfonya, hiszen a bogyókban található anyagok – gyümölcssavakat, cukrot, pektint, cseranyagot, vitaminokat, flavonoidokat (főleg antociánokat), arbutint, sok vasat, A, D és C vitamin – segítik a retinasejtek gyors regenerálódását. Katonáknál észlelték, hogy áfonya fogyasztás után jobban tűrték az ellenség reflektorait, kevésbé hamar fáradt a szemük.

A fekete áfonya levelét teának elkészítve fogyaszthatjuk vérnyomáscsökkentésre, vizelethajtásra és köhögéscsillapításra egyaránt.

A vörös áfonya leveléből főzet készíthető, mely húgyúti fertőtlenítő, valamint vesetisztító hatással rendelkezik.

Ugyanakkor a leveleket óvatosan fogyasszuk! Túlzott mértékű fogyasztásuk a fekete áfonya esetében mérgezést, a vörösnél pedig gyomorirritációt okozhat!

Ahogy mi feldolgozva használjuk:

a vadas ételek híres ízesítője
A bejegyzés kategóriája: "Gyógy"növényeink
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük