Szerintem nincs olyan ember Magyarországon, aki nem ismeri az almát; többségünk talán még szereti is.
Védőnői ajánlás alapján a kisbabák egyik első gyümölcse, reszelve, párolva fogyasztják.
Nálunk most cikkekre vágva, félbe vágva-kibelezve-hámozva (a héja a nyuszié, lehet, ő jár a legjobban?) vagy husi mellett megsütve sláger; a mindennapokban feldolgozott formában is fogyasztjuk 🙂
De befőzhető kompótnak, tehető gyümölcslevesbe, ízesíthetsz vele süteményeket és még almaecetként is létezik!
Rengeteg fajtája van: nyári-őszi, téliesíthető-gyorsan fogyasztandó, piros-sárga-zöld …
Fájának rendkívül szép és kellemes illatú virágzata van.
Az almafa morfológiájáról részletesebben itt olvashatsz.
Tartása nem túl bonyolult, akár kezdő kertészeknek is ajánlott (nálunk is megmaradt és termett :)).
Hogy miért érdemes fogyasztani, azon felül, hogy finom?
Rendkívül egészséges is. Gyulladáscsökkentő hatású, nagy vitamintartalmú és egyes kutatások szerint a benne lévő pektintartalom segíti a butirát nevű zsírsav kialakulását. A butirát a vastagbélrák elleni küzdelem egyik fontos összetevője.
Ajánlott cikk: Hogyan gyógyít az alma?
Mindennapi italunknak is része az alma. 🙂