Lencse

Lencse; kép forrása: tutitippek.hu

Egy találó cím szerint a lencse az év első napjának „szemrevaló” étke.

Nálatok is kerül lencse az asztalra?

Érdemes. És ma már bárki megtalálhatja az ízlésének megfelelő elkészítési formát is.

Mit is érdemes tudni a lencséről?

A hüvelyesek családjába tartozik. Színe és nagysága igen változatos lehet; fekete, zöld, vörös, barna kisebb és nagyobb szemű mind megtalálható. Érdekesség, hogy a boltokban már kész formában kapható, tápanyagtartalma a kisebb méretűnek jelentősebb, mégis a nagyobb szemű lencsét keresik a háziasszonyok. 🙂

Hogy miért is érdemes lencsét fogyasztani?

Tápanyagokban rendkívül gazdag, ugyanakkor jól emészthető. Nem allergén és az   – lényegében valamennyi fontosat, köztük a szervezetünk által elő nem állított esszenciális  – aminosavakat nagy arányban hasznosítható, szabad formában tartalmazza.

Kiemelkedő fehérjeforrás, nem sokkal marad el a legtöbb fehérjét tartalmazó szójától. Az állati fehérjeforrásokhoz képest elenyészően kevés a fogyasztása során felvett koleszterin és egyéb zsírok, ezért is olyan kedvelt a főként magvakon élő népek körében. Ha vegetáriánus vagy, mindenképpen ajánlott élned ezzel a fantasztikus növénnyel. 🙂

Jelentős a szénhidráttartalma, ugyanakkor mivel lassan felszívódó szénhidrátról beszélünk, bátran fogyaszthatják cukorbetegek is.

A szemed egészségéért is tehetsz lencsével, A vitamin tartalma miatt.

Ha kisbabát vársz, érdemes megfontolnod a fogyasztását magas folsav tartalma miatt.

Cinktartalma segíti a kálium-, a vas- és az anyagcsere szabályozást.

Megterem-e hazánkban? Mivel a mérsékelten meleg és száraz területeket szereti, az északi országrészben vagy a Dunántúlon április közepéig megpróbálkozhatsz a vetésével; július első felében meglátod, sikerrel jártál-e. 🙂

Hogyan fogyasszuk? Lehetőleg sűrűn, havonta jó lenne. 🙂

Egyetlen hátrányos tulajdonsága, hogy puffaszt, az ügyes háziasszonyok számára nem lehet kihívás! Már a XVI. századtól tudjuk, az első főzőlevet le kell önteni és csak a másodikat érdemes fűszerezni. Bő, enyhén ecetes, babérleveles, sós vízben megfőzve a legfinomabb. A lencsét főzhetjük együtt vöröshagymával.

  • hazánkban a legelterjedtebb a lencsefőzelék vagy sólet

Híg, kevés liszttel készülő rántással sűrítsük, a kifőtt lencse eleve sűríti a főzőlevet. Tejföllel és mustárral tehetjük pikánssá. Igen jól illik a lencséhez a füstölt hús íze és főzőleve; húsvétkor a sonkafőzésével, így télen a kocsonya főzésével érdemes összekötni.

  • a reformkonyha levesként és salátaként igyekszik bevezetni
  • köretként nemcsak esztétikus, de rendkívül ízletes és egészséges formában tálalhatjuk

A különböző főzési idők miatt az összetevőket érdemes külön-külön megfőzni. A lencsék közt is van különbség, a vöröslencse lényegesen rövidebb idő alatt fő meg, ugyanakkor energiatartalma is kisebb.  A különböző összetevőkből (rizs, egyéb hüvelyes zöldségek) a fehérjék nagyobb arányban szívódnak fel és szinte valami szervezetünk számára szükséges aminosavhoz hozzájuthatunk.

  • csíraként is fogyaszthatod: értékes és ízletes táplálék salátákhoz, párolt zöldségek mellé, húsételek köreteként
  • afrozodiákumként is ismerték – termékenységet vártak tőle; valószínűleg innen ered az újévi hagyomány is, csak mi már a pénz termékennyé tételére használnánk
  • ha Ázsiában jársz, akár a kenyérben is találkozhatsz vele; ott lisztet őrölnek belőle
  • Angliában a lisztjéből burgonyakroketthez hasonló köretet készítenek
  • pótkávéként is ismert
  • a középkori szokást felelevenítve kipróbálható akár külsőleg is, püréjét ecettel keverve golyva és egyéb bőrbetegségek gyógyítására használták
  • a növény maga értékes takarmány, akár zölden, akár szalmaként felhasználható

Néhány konyhai felhasználási tipp a fajtákhoz:

  • a francia zöld lencse borsos ízű, főként levesekhez, salátákhoz ajánlott
  • a kicsi feketelencse gyorsan fő és főként fehérhúsok (csirke, hal) ízletes körete lehet
  • a sárga lencse főként a keleti konyhában kedvelt, kissé édeskés íze miatt; főzés előtt érdemes néhány órára beáztatni
  • a vörös lencse vékony héja miatt gyorsan szétfő, ezért főként pürés jellegű ételekhez ajánlanám. Vigyázat, színe kifakul!

Fogyaszd egészséggel! 11000 éve tesszük, hidd el, neked is jót tesz!

🙂

A bejegyzés kategóriája: "Gyógy"növényeink
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük