női szűrővizsgálatok

A női nem egyes kutatások szerint az erősebb. Saját életem is ezt bizonyítja, mivel születésemkor azt mondták az orvosok édesanyámnak, ha fiú lennék, nem maradok életben.

Testünk a legnagyobb csodákra képes: megfogan benne egy élet, gondozzuk, megszüljük, saját testünkből képesek vagyunk táplálni gyermekünket. Vigyáznunk kell rá.

Nőként hatalmas a felelősségünk: az életvitelünk, hangulatunk egyértelműen befolyásolja a velünk élő férfi és gyerekek életét, életminőségét.

A hangulatunk, érzéseink és életünk egy fontos szelete az egészségünk; ha ez nincs, bármink lehet, nem sokat ér. Egy vissza nem szerezhető és mégis nagyon kevéssé megbecsült vagyontárgyunk.

Mit tudunk tenni érte, hogy ne így legyen? A sokszor hallott  betegség megelőzés (egészséges étkezés, stressz kerülése, rendszeres testmozgás…) mellett egyrészt a rendszeres  önvizsgálat, másrészt a szűrővizsgálatok segíthetnek egészségesebben élni.

Elvégzésükkel az esetlegesen felmerülő betegségek korai felismerésük miatt eredményesebben gyógyíthatók, kevesebb szövődménnyel.

Az általános szűrővizsgálatok nemtől függetlenül ajánlottak mindenkinek.

Vannak azonban olyan vizsgálatok, melyeket a csodára képes testünk felépítése miatt csak nekünk kell vagy nekünk különösen indokolt elvégezni, elvégeztetni.

  • Koleszterinszűrés – igaz, nőként több a jó koleszterinünk, ettől függetlenül ajánlott 20 éves kor után minimum 5 évente megnézetni
  • évente ajánlott vérnyomást méretni, hisz a szív- és érrendszeri betegek több, mint fele nő (többirányú stresszterhelés) és több nő hal meg ilyen okokból, mint férfi
  • kismamaként cukorszűrés; az ekkor mért magas értékek szülés után általában elmúlnak, de jelezhetik egy későbbi vércukorgond kialakulását
  • csontsűrűség-mérés: a problémával érintettek 80%-a nő, a változókor után az ösztrogénszint lecsökken és a csontokból kálcium szabadul fel. Elvégzése 5 évente javasolt a változókor bekövetkezte illetve méheltávolítás után
  • pajzsmirigy szűrés: hormonális okokból a nők hajlamosabbak a pajzsmirigy alul- illetve túlműködésre egyaránt; 35 éves kortól 3-5 évente javasolt elvégezni
  • Mellvizsgálat: 20 éves kortól havonta tapintásos vizsgálattal győzödjünk meg mindkét mellünk és hónaljunk megfelelő állapotáról; évente javasolt a szakorvosi vizsgálat is
  • méhnyakrák szűrés – 21 évesen vagy a szexuális élet megkezdésekor, később évente; bár a legegyszerűbb vizsgálat, mégis a leggyakoribb halálok még mindig!
  • Mammográfia: 45 éves kor felett évente javasolt elvégeztetni az egyszerű, fájdalommentes vizsgálatot – ez a leggyakoribb női daganat!

Lehet, egyszerűbb lenne szűrővizsgálatok nélkül élni és az idődet is tudnád „hasznosabban” tölteni.

Hidd el, annál fontosabb nincs, mint amit az egészségedért tehetsz!

A bejegyzés kategóriája: Hírek, információk
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük