Lassan már ismét csak így, képen láthatsz bodzavirágot 🙁
Az idei szezon is csodálatos volt;
fantasztikus illata és a bodzasorok látványa egyaránt lenyűgöző.
Te fogyasztod a bodzát? Milyen formában?
Nálunk egyelőre a szörp a nyerő, ami egyértelműen bevált. Idén is készítettünk, egyelőre akác– és bodzaszörpöt, cirka 30 litert. 🙂
Azonban kiváló recepteket találhatsz a szörpön kívül, javaslom, nézz körül, akár a neten is!
És hogy miért fogyaszd?
Mert természetesen nem csak finom, egészséges is!
„A bodza virága, levele, érett bogyója egyaránt tartalmaz gyógyhatású anyagokat” – hazipatika.com
A virágzata flavonoidokat, valamint fahéjsav származékokat is tartalmaz; termése a flavonoidok mellett A- és C vitaminban, gyümölcssavakban gazdag.
Mire használhatod?
teaként: meghűléses megbetegedésekre, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként egyaránt
információim szerint bogyójából készült lekvár eléggé savanykás, ugyanakkor kiváló has- és vizelethajtó hatású (idén vár kipróbálásra), veseproblémák kezelésében ajánlott kiegészítő; vértiszító, köhögéscsillapító
leveléből készült tea reumás bántalmakra kiváló, ajánlják lázcsillapításra is
Részletesebben a felhasználásáról
szörp: nagyon finom és a virágzat gyógyító tulajdonságai itt is érvényesülnek! 🙂
Fontos!
A friss termés nyersen, illetve nagyobb mennyiségben a levelek valamint a kéreg fogyasztása kellemelten gyomor- és bélrendszeri tüneteket produkálhat: émelygés, hányás lehet az eredmény.
Nagy koncentrációban akár toxikus is lehet, pl. a túl sok termés a lekvárban!
Lekvárfőzéshez csak a teljesen érett, fekete szemeket szedd le, a zöld, még éretlen szemek feldolgozása nem ajánlott, veszélyes lehet!