A hagyma

Hagyma; kép forrása: topreceptek.blogspot.com

„A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika”.

(Paracelsus)

Gondolom, te is ismered és használod a hagyma több fajtáját is. A vöröshagyma a magyar konyha elhagyhatatlan fűszere, ugyanakkor egy fontos gyógynövény.

Vadon is előfordul.

Történeti emlékek szerint Indiában már 2000 év óta gyógynövényként használták: a szívbetegségek, reumatikus fájdalmak gyógyítására.

Hazánk nevével nemzetközi viszonylatban is összefonódik a hagyma; Makó nevét bár nem mindenhol tudják kimondani, de ismerik és hazánkhoz valamint a hagymatermesztéshez kapcsolják.

Nem véletlenül. Már a XIX. század közepén jelentős hagymatenyészet folyt a községben és exportja is nagy mértékben folyt.

A hagymában nagyon sok értékes ásványi anyag és vitamin (kalcium, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, vas, réz, cink mellett megtalálható benne a B1, B2. B3, B5, B6 , C vitamin valamint folsav és biotin) található.

Napi szinten ajánlott fogyasztani, felhasználása azonban körültekintést igényel: ha nem vagy óvatos, akár mérgező is lehet! Kérlek, figyelj oda!

Íze és illata jellegzetes: csípős. Ezt a benne lévő kéntartalmú allil-szulfidnak köszönheti. Ez a hatóanyag erőteljesen baktériumölő hatású; meghűléses időben éppen emiatt jól használható fertőzések megelőzésére.

Rendkívül sokoldalú betegségmegelőző tulajdonsága van:

  • fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől
  • segít megelőzni
    • szívinfarktus
    • agyvérzés és
    • csontritkulás kialakulását
  • használható
    • bélféregűzésre
    • vizelethajtásra
    • étvágygerjesztésre
    • vércukorszint csökkentésre
    • köhögés csillapításra
    • epehajtásra
    • magas vérnyomás és
    • érelmeszesedés ellen
  • antioxidáns hatású, rákmegelőző
    • A Cornell egyetem (New York állam) élelmiszer vegyészei megállapították, hogy minél csípősebb a hagyma, annál magasabb fokú az antioxidatív és rákellenes hatása
  • a nyers hagyma hatóanyagai hatásosak lehetnek
    • a szemölcs,
    • tyúkszem,
    • a hajhullás gyógyításában valamint
    • a bélflóra zavaraival és
    • emésztési problémákkal szemben is.
  • fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet

Táplálkozási értékét leginkább magas energiaértéke, jelentős fehérje-, rostanyag- és C-vitamin tartalma adja.

Ha szoptatsz, ajánlatos a túlzottan erős hagymás ételek fogyasztása: az illóolaj-aromák átmennek a tejbe.

Használd egészséggel, érdemes! 🙂


A bejegyzés kategóriája: "Gyógy"növényeink
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to A hagyma

  1. mikula szerint:

    jó , nagyon jó a hagyma,. de, ha sok káliumot tartalmaz, mérgező mis lehet

  2. Bakone szerint:

    Kedves Mikula!

    Köszönöm az értékes hozzászólást. Sajnos nem az egyetlen növényünk, amire igaz, ha nem figyelünk, nagyobb kárt okozunk, mint amekkora gond volt a javítanivaló.

    Örülök, itt járt az oldalamon, remélem, talált sok hasznos információt. Ha bármiben segíthetek, keressen bátran 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük