A fokhagyma

Fokhagyma, kép forrása: isteninovenyek.hu

 

Ismered, úgye?

Gondolom nem kell bemutatnom a növényt.

Egy rendkívül figyelemfelhívó illatanyagú, de ugyanilyen hatékony (gyógy)növényünk, melyet nagyon sokoldalúan tudsz használni.

 

Mi mire használjuk célzatosan (az alapvető, fűszerként való felhasználás mellett) a fokhagymát?

  • egyértelműen mindenféle meghűléses megbetegedésre, antibiotikus hatása miatt
  • vérnyomásszabályozásra; a köztudomással ellentétben nemcsak a magas vérnyomást csökkenti: segít az optimális vérnyomásszint megtalálásában, azaz az alacsony vérnyomást is fel tudja emelni
  • vékonyerekkel összefüggő problémák kezelésére
  • szív- és érrendszeri problémákra

Ugyanakkor ez csak egy szűk felhasználási köre. Ennél lényegesen sokoldalúbb gyógynövény:

  • rendszeresen fogyasztva javítja a koleszterin értékeket: miközben a káros (LDL) koleszterin szintet csökkenti, a jótékony koleszterin (HDL) arányát növeli a vérben
  • antioxidáns tulajdonságú, serkenti az immunrendszer működését
  • véralvadásgátló hatású
  • menstruációs görcsök enyhítésére alkalmazható
  • normalizálja a szapora szívműködést, fokozza a szív teljesítőképességét
  • érdemes fogyasztani hasmenés, bélhurut esetén is

Néhány érdekesség erről a gyógyhatású fűszernövényről:

  • a babona szerint szemmelverés ellen is jó, sőt, a vámpírok ellen is előszeretettel vetik be :)
  • népi hagyomány, hogy a fokhagyma elűzi a hangyákat
  • “fokhagyma nélkül nincs kolbász” tartja a mondás: hústartósításra használták (használják még napjainkban is háznál)
  • házi készítésű hüvelykúpként használták hüvelygombásodás esetén
  • I. világháborúban sebfertőtlenítésre használták
  • az egyiptomiak körében nagyon kedvelt volt (imádom ezt az országot, bocs a nem hazai példáért); előszeretettel fogyasztották nyersen rágcsálva; “büdös nép”nek is hívták őket szomszédaik; ottani jelentőségét mutatják, még a fáraók (pl. Tutanhamon) mellé is tettek belőle, a túlvilágon is álljon rendelkezésére ez a hasznos növény! :)

Társaságkedvelő emberek egyetlen kifogása a növény erőteljes illata lehet. Ugyanakkor a gyógyhatásról emiatt nem kell lemondani: megfelelő helyről beszerzett, garantált minőségű termékkel illatanyag nélkül élvezheted jótékony hatását! :)

Egészségedre!

 

Share
Kategória: "Gyógy"növényeink | Címke: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Szóljon hozzá most!

A parlagfű, mint gyógynövény?

Parlagfű; kép forrása: gyoritukor.hu

Gondolom a növényt nem kell bemutatnom, úgye?

Lassan vehetjük elő megint a kaszákat, gyomirtót és társaikat. Miért is? Egy növény miatt, ami állítólag megbetegít minket.

Mi is ez a növény? Gyomnövény? Vagy ahogy mostanában egyre többen állítják, gyógynövény?

A Wikipédia szerint a parlagfű egy Észak Amerikából származó gyomnövény, ami hazánkban az 1920-as években jelent meg először. Virágporának terjedése július-augusztus táján a legerőteljesebb és magja akár 30 évig is csíraképes marad.

Mára hazánkban a 350 féle gyomnövény közül az egyik legelterjedtebb. A virágporára allergiások száma pedig eléri a népesség 30%-át. – tehát megbetegít, állítják egyfelől.

Egy kedves ismerősöm tapasztalata szerint az orron át való “fogyasztása” valóban betegít; ha megszagolod, allergiás reakciókat okoz.

Weixl-Várhegyi László (végzettségeit tekintve mérnök-radiesztéta, fitoterapeuta és bioenergetikus,  életmód- és táplálkozási tanácsadó valamint terapeuta, a Magyar Természetgyógyászok Szövetségének valamint a Magyar Természetgyógyászok és Életreformerek Tudományos Egyesületének tagja) állítása szerint a parlagfű nem gyomnövény, hanem gyógynövény!

Állítása szerint a parlagfüvet fogyasztva dobóatlétaként javult a teljesítménye, sőt, a növény gyógyítja a rákot és őssejtszaporító!

Ha érdekel (és megér neked egy bejelentkezést a magyarmegmaradas weboldalra, javaslom, olvasd el cikkét, melyben részletesen ír a növényről, a vele való megismerkedése körülményeiről. Szerintem érdekes :)

Használod vagy irtod?

A döntés természetesen a tiéd :)

Share
Kategória: "Gyógy"növényeink | Címke: , , , , , , , , , , , , , | 8 hozzászólás

A modern táplálkozás

A növényeink tápanyag és vitamintartalmának csökkenése mennyiségi túl- és minőségi alultápláltsághoz vezetnek.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Share
Kategória: Hírek, információk | Címke: , , , , , , | Szóljon hozzá most!

Vitamintartalom növényeinkben

A Gödöllői Agrártudományi Egyetem kutatása alapján vitamintartalom tekintetében is eléggé sokkoló adatokkal szembesülhetünk:

A lentebb közölt kutatási adatok

azt mutatják, hogy Magyarországon hogyan csökkent az élelmiszerek  vitamin tartalma 1966-1990 között. Az adatok a Gödöllői Agrártudományi Egyetem egyik hivatalos felméréséből származnak.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Share
Kategória: Hírek, információk | Címke: , , , , , , , , , , , , , | Szóljon hozzá most!

Tápanyag tartalom növényeinkben

A Gödöllői Agrártudományi Egyetem kutatása alapján eléggé sokkoló adatokkal szembesülhetünk:

A kutatás hivatalos adatai:

Az ábrázolt adatok azt mutatják, hogy Magyarországon 1966-1990 között hogyan csökkent az élelmiszerek tápanyagtartalma. Az adatok a Gödöllői Agrártudományi Egyetem által készített korábbi kutatásból származnak.

Mikroelem tartalom 1990-évben az 1966-os évhez viszonyítva: Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Share
Kategória: Hírek, információk | Címke: , , , , , , , , | Szóljon hozzá most!

Víz világnapja

 

Vízcsepp; kép forrása: sulinet.hu

Ma van a víz világnapja!

Emlékszel, írtam róla, milyen fontos a szervezetünk számára.

Magyarországon világviszonylatban jónak mondható a víz minősége, mégis a 10 legtöbb ásványvizet fogyasztó nemzet között vagyunk. Elgondolkodtató, nem?

 

Két kérdést tegyél fel magadnak ezzel kapcsolatban:

  1. Fogyasztasz elegendő vizet/minőségi folyadékpótlást?
  2. Csapvizet, vagy ásványvizet iszol inkább?

Ami még fontos a víz kapcsán: fogyóban lévő természeti kincsünk!

A világ egyes részein már nem természetes, nem elérhető a fogyasztható minőségű ivóvíz.  Mi még szerencsések vagyunk; segíts, hogy így is maradjon!

Vigyázz te is természetes vizeinkre!

Egészségedre!


Share
Kategória: Hírek, információk | Címke: , , , , , | Szóljon hozzá most!

Aloe Vera az egészséged szolgálatában

Milyen egészségügyi kihívások esetén tudom tapasztalatok alapján ajánlani neked az Aloe Verát?

  • immunrendszer megerősítést
  • testsúly kontroll
  • méregtelenítés
  • várandósság
  • szoptatás
  • meddőségi kihívás
  • szív- és érrendszeri problémák
  • daganatos megbetegedések
  • allergia
  • változókor
  • cukorbetegség
  • pajzsmirigy problémák
  • csonttörés
  • csontrikulás
  • izületi-, porcproblémák
  • vese-, prosztata problémák
  • szemproblémák
  • megfázás, torokgyulladás, influenza
  • gyulladt, pattanásos bőr

Erzsébet nagymama ajánlása alapján:

  • égési sérülések, vágott, szúrt sebek kezelésére (különösen
    vonatkozik vérzékenységben szenvedők esetén),
  • továbbá gélje még kíváló ránctalanító, bőrkisimító hatásu

… és még folytathatnám a sort. Természetesen nem kizárólagosan aloe vera növényt javaslok; más gyógynövényekkel kombinálva azonban az aloe vera kiválóan tudja erősíteni azok jótékony hatását is.

Használd egészséggel! :)

 

Share
Kategória: A gyógynövények királynője | Címke: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 2 hozzászólás

Aloe növény összetétele

Az elmúlt 50 év kutatásai során feltártak nagyon sok olyan összetevőt, amely megtalálhatók az Aloe Vera növényben. Ed Maykut és Marc Schweizer: Aloe Vera A növény mely ápol és gyógyít című könyvét alapul véve az alábbiakat kívánom veletek megosztani:

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Share
Kategória: A gyógynövények királynője | Címke: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 4 hozzászólás

Hagyma a betegségek ellen

Hagyma; kép forrása: topreceptek.blogspot.com

 

A hagyma néhány ételből elhagyhatatlan fűszer (érdekes receptekről ajánlatom itt).

Ugyankkor nemcsak egy markáns fűszernövény, gyógyító hatást is tulajdonítanak neki.

Érdekes tapasztalatokat szereztem és  kaptam róluk beszámolót,  fogadd őket szeretettel és használd egészséggel! :)

Nyákoldó hagymaszirup
Két-három hagymát felaprítás után három evőkanál cukorral vagy mézzel édesítünk.  A szirupot 1/8 liter vizben öt percig főzzük majd leszűrjük. Lehűtve  naponta 3-5 evőkanállal hatásosan oldja a letapadt nyákot.

Hagyma az ágy mellett
Nátha esetén aludjunk hagymaillatban! Tegyünk egy felszeletelt hagymát éjszakára az ágyunk mellé, fejmagasságban. Az eltávozó illóolajok segítik a gyógyulást.

Megfázás esetén
A kamillához hasonlóan inhallálhatunk hagymával is. A megfőzött hagyma langyos leve fölé hajolva ajánlott a kipárolgó illatanyagot belélegezni.

Torokfájás esetén
Egy nagy friss hagymát feldarabolás után  cukorral (mi mézzel) befedjük és egy tálkában a hűtőszekrénybe helyezzük. Pár óra, de maxiumum egy fél nap múlva (hosszabb ideig nem ajánlott tárolni – hogy miért? Nézd meg itt!) édes levet ereszt. Naponta több alkalommal fogyasztva csökkenti a fájdalmat, a száraz köhögést enyhíti, a letapadt nyákot gyönyörűen oldja.

Ízületi fájdalom és reuma gyógyítására
A friss hagymalé fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. Hagymapakolást  két-három felaprított hagymából készíthetünk. Az előkészített hagymákat helyezzük egy vékony, tiszta gyapjúkendőbe; melegítsük vízgőz felett egy megfordított fedőn, majd nyomjuk ki belőle a hagymalevet. Lehűtés után a borogatást helyezzük a beteg testrészre: enyhítheti az ízületi fájdalmakat és reumát.

Álmatlanság ellen
EGy hatgymát ketté vágva  kevés mézzel és ízlés szerinti mennyiségű tejjel felfőzünk majd elalvás előtt langyosan ajánlott elfogyasztani.

Hideg végtagok esetén
Apróra vágunk hagymát leforrázuk és a kihűlt főzettel az érintett végtagot átmossuk.

Migrén
Homlokra helyezett hagymapakolással megelőzhető a migrén kialakulása.

Hajhullás
Apróra vágott vagy lereszelt hagymából készült pakolással hajunkat, fejbőrünket befedjük. Pár perc után jöhet az alapos hajmosás.

Szemölcs
A feldarabolt hagymát sóval behintve egy éjszaka alatt ereszt. A lével ajánlott naponta kétszer bedörzsölni a szemölcsöt.

Ha ismersz további jótékony hatását, várom szeretettel, a cikkem szívesen bővítem hasznos tanácsokkal! :)

Egészségedre!

Share
Kategória: Mit használjunk? | Címke: , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Szóljon hozzá most!

Mikor ne használd a hagymát?

 

Hagyma; kép forrása: topreceptek.blogspot.com

A hagyma egy fantasztikus növény.

Kiváló receptek alapján készíthető el, hogy egészségesen étkezhess.

Emellett segítséget nyújthat több betegség esetén is; hatásosabbat, mint némely gyógyszer.

 

Van azonban, amikor nem ajánlom, hogy fogyaszd. Egy esetben: ha sokáig nem dolgozod fel pucolás, szeletelés után!

Miért is? Ha megnézed, különböző betegségek esetén javasolt nyers hagymát tenni az ápolt személy közelébe.

Mi történik ekkor? A hagyma összegyűjtő a vírusokat, baktériumokat; elnyeli azokat, így segítve a gyógyulást.

Emiatt mutathattak ki influenza vírust beteg ágya mellett tartott szeletelt hagymából és ezen tudást felhasználva lehet megelőzni is a vírusos megbetegedés tarolását, elterjedését. :)

Miért ne használd, ha feldolgozatlanul áll? Mert a levegőben folyamatosan ott keringenek a benned, családtagjaidban akár csak rejtve lévő bacik és azokat a hagyma mind összegyűjti. Akár egy éjszaka alatt mérgezővé válik a bevonzott mikróbák toxinjai miatt: egyes kutatások szerint gyomorrontást, epegyulladást és ételmérgezést okoz (és nem okozhat)!

Mit javaslok? A hagymát csak közvetlenül felhasználás előtt készítsd elő; szendvicsedbe is csak a fogyasztás reggelén helyezd bele.

Vigyázz magadra!

 

Share
Kategória: Amit nem igazán ajánlok | Címke: , , , , , , , , , , , , , | Szóljon hozzá most!